Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
ALGIN SPHERE 500 gALGIN SPHERE 500 g
ALGIN SPHERE 500 g
ALGIN SPHERE 500 g

ALGIN SPHERE 500 g

Numer katalogowy: SMO502-500

Waga: 0,00 kg

Cena brutto: 120,00 zł / szt

Cena netto: 111,11 zł

Ilość: szt
Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
ALGIN 500 G
Naturalny produkt pozyskiwany z brunatnic. Wybrany algin jest idealny do osiągnięcia sferyfikacji z gwarancją dobrych rezultatów.
Kawior molekularny to główny produkt uzyskiwany za pomocą Algin Sphere
Algin żeluje w obecności Calcium.
Rozpuszczać w zimnej wodzie, mieszać blenderem. Nie wymaga podgrzewania do uzyskania procesu sferyfikacji.
Sferyfikacja podstawowa jest idealna do wytworzenia kuleczek z cieniutką błonką. Rezultatem jest sfera, która bardzo łatwo pęka w ustach. Technika ta polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (np. soku z pomarańczy) alginianu sodu, a następnie wlewaniu, kropelka po kropelce mikstury do kąpieli wapniowej składającej się z wody i Calcic.
Bardziej uniwersalna jest sferyfikacja odwrócona. Przy jej zastosowaniu można utworzyć kawior molekularny z prawie każdego produktu. Efekt ten osiągamy poprzez dodanie do płynu, z którego chcemy przyrządzić kawior calcium i gluko a następnie zanurzeniu jej w kapieli alginowej. Technika ta najlepiej się sprawdza w przypadku płynów alkoholowych bądź o wysokiej zawartosci wapnia albo niskim pH. W tym przypadku proces żelifikacji można powstrzymać poprzez opłukanie sfery w wodzie, dzięki czemu powstałe kuleczki mogą znaleźć więcej zastosowań (np. jako dodatek do koktailii.)
Zastosowanie w kuchni molekularnej:
- do sferyfikacji podstawowej
- do sferyfikacji odwróconej
- do wykańczania deserów, oraz dań mięsnych
- do produkcji kawioru" z soków.
- do produkcji większych kul z płynem np efekt żółtka jajka."
Klienci zakupili także
CALCIC 500 g

CALCIC 500 g

78,00 zł brutto / szt63,41 zł netto
szt Do koszyka
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu